Tájékoztató az iskola-egészségügyi munkáról

Az iskola-egészségügyi szolgálat az egészségügyi alapellátás részeként a tanulók, elsősorban betegségmegelőző jellegű ellátását szolgálja. Az iskola egészségügyi szolgálat nem betegrendelés. Betegség esetén a gyermek háziorvosához kell fordulni.

Gyermeküket iskolaorvosként: Dr.Tatai Orsolya látja el

Rendelési idő: péntek (feladatellátás esetén) tel: 06/30-382-4434

Iskolavédőnőként: Lévai Judit látja el az iskolát

Ellátási napok: péntek: 8:00 – 14:00 tel: 06/30-986-0679 email: vaciskolavedono2@gmail.com

Az iskola-egészségügyi szolgálat fő feladatai: a tanulók kétévenkénti szűrővizsgálata, a kötelező védőoltások beadása, tisztasági vizsgálatok végzése, szükség esetén elsősegélynyújtás, illetve akut esetellátás és egészségnevelés.

Szűrővizsgálatok: páros osztályokban (2,4,6,8) testsúly-, magasság-, vérnyomásmérés, látás-, hallás-, színlátás vizsgálat, teljes fizikális vizsgálat, különös tekintettel a láb-statikai problémákra és gerinc rendellenességekre. 1. osztályban mozgásszervi vizsgálat és testnevelési besorolás történik

Szűrővizsgálat előtt a szülők tájékoztatva vannak a vizsgálat időpontjáról és a vizsgálat után írásbeli leletek kapnak. (nem közvetlenül a vizsgálat után)

Kötelező védőoltások:

A védőoltásokról mindig külön írásbeli tájékoztatót kapnak a szülők, melyet a megadott határidőre aláírva vissza kell küldeni.

6. osztályos életkorú tanulók:

szeptember: MMR (morbilli, mumpsz, rubeola) kanyaró, mumpsz, rózsahimlő ellen

október: DPT (difteria, pertussis, tetanus) torokgyík, szamárköhögés, tetanusz ellen

7. osztályos életkorú tanulók:

Hepatitis B (fertőző májgyulladás) ellen.

Első oltás szeptember, második oltás március

Választható (kérhető védőoltás)

HPV (humán papilloma vírus) ellen 7. osztályos tanulók, első oltás októberben, második oltás márciusban

A fejtetvességről

Előfordulása évről évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben. A tetvesség nem azt jelenti, hogy valaki koszos és elhanyagolt, hanem a könnyű terjedése miatt, felderíthetetlen úton bárkit megtalál. Az általános iskolában a védőnő feladata évente háromszor hajvizsgálatot végezni a fejtetvesség felderítése érdekében.

Kezeléséről: a gyógyszertárban beszerezhető tetűírtószerek tájékoztatójában leírtak szerint kell a kezelést elvégezni. A fertőzés elkerülése érdekében a családtagok haját is kezelni kell, valamint az összes serkét el kell távolítani (ecetes vízbe mártott sűrű fogazatú fésűvel vagy körömmel való lehúzással)